Belangenvermenging
In 2016 richtte de EU voor het eerst in haar geschiedenis een militair onderzoeksprogramma op, de zogenaamde Preparatory Action on Defence Research (PADR), met een budget van 90 miljoen euro. Interne documenten tonen aan dat de wapenindustrie toegang had tot elke stap van het besluitvormingsproces, van agendabepaling tot het vastleggen van de modaliteiten zoals de intellectuele eigendomsrechten, tot zelfs het bepalen van de beheers- structuur van de PADR. Vertegenwoordigers uit het middenveld werden niet uitgenodigd aan de vergadertafels.
De Preparatory Action was maar een testballon van de Commissie. Ondertussen staat het Europees Defensie Fonds in de steigers. Een programma met een budget van meer dan 13 miljard euro voor onderzoek, ontwikkeling van wapentechnologie. De grote Europese defensie-bedrijven nauw betrokken waren bij het opzetten van het fonds.
In 2015 riep de Commissaris voor Industrie Bieńkowska een adviesraad samen over een toekomstig EU militair onderzoeksprogramma, de zogenaamde Group of Personalities. De GoP had de doelstelling om strategisch advies te verlenen over het Europees veiligheids- en defensiebeleid, maar verleende ook gedetailleerd advies over de vorm, inhoud en grootte van het Europees Defensiefonds.
Van de 16 leden van de Group of Personalities waren zeven leden vertegenwoordigers van de wapenindustrie. Twee andere leden vertegenwoordigden private onderzoeksinstituten die aan militair onderzoek doen. Er was geen enkele vertegenwoordiger aanwezig van het middenveld of uit de academische wereld.
In 2018 werd bekend welke vijf projecten geld kregen binnen het proefprogramma Preparatory Action on Defence Reseach. Het zijn de bedrijven die in 2015-2016 advies gaven aan de Europese Commissie die nu de grote winnaars zijn van de fondsen. Zes van de leden van de Group of Personalities nemen in drie van de vijf projecten deel. Dat creëert op zijn minst een perceptie van belangenvermenging.
De Europese Unie vraagt de industrie mee rond de tafel te komen zitten omdat ze hen ziet als een belangrijke stakeholder. Maar de dominantie van de wapenindustrie in de Group of Personalities zorgt voor een onevenwichtig beleid. In plaats van te vertrekken van de maatschappelijke uitdagingen die vandaag op de Unie afkomen en de mogelijke antwoorden die het beleid daarop kan formuleren, staan de belangen van één bepaalde industriële groep centraal.