Adbusting actie: Total moet activiteiten in Rusland stopzetten

advertentiepaneel met een affiche “Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk. Je nieuwe energieleverancier geeft niet alleen geen moer om het klimaat. Hij financieert ook wereldwijd oorlogen.”

“Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk. TotalEnergies” Met die boodschap pakten activisten afgelopen nacht in Brussel, Gent, Antwerpen en Brugge reclamepanelen aan. Ze nemen het niet dat Total nog steeds actief is in Rusland en op die manier de gruwelijke oorlog in Oekraïne mee financieert.

De actievoerders voorzagen reclamepanelen van nieuwe affiches met het logo van TotalEnergies en de boodschap “Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk. Je nieuwe energieleverancier geeft niet alleen geen moer om het klimaat. Hij financieert ook wereldwijd oorlogen.”

In tegenstelling tot de meeste van zijn Europese concurrenten maakt TotalEnergies geen aanstalten om de import van olie en gas uit Rusland te stoppen of zich uit ontginning en productie terug te trekken. Op die manier blijf de brandstofreus mee het regime van Poetin en de oorlog in Oekraïne mee financieren.

TotalEnergies haalt 30% van haar gas en 5% van haar olie uit Rusland. Pas in 2023 wil Total de import van olie uit Rusland stoppen. En de import van gas gaat gewoon door. CEO Patrick Pouyanné zegt dat Total niet zonder Russisch gas kan en dat ze het zal blijven importeren zolang dat legaal is. Ook na de annexatie van de Krim bleef Total enorme investeringen doen in de Russische fossiele industrie. Het bedrijf is niet van plan haar betrokkenheid bij de ontginning en productie van fossiele brandstoffen in Rusland stop te zetten.

advertentiepaneel met een affiche “Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk. Je nieuwe energieleverancier geeft niet alleen geen moer om het klimaat. Hij financieert ook wereldwijd oorlogen.”

“De miljarden die vandaag naar militaire macht stromen, zouden we beter investeren in de transitie naar een economie die geen dictaturen en oorlog financiert."

Fossiele brandstofindustrie is oorlogseconomie

Mattijs Vanden Bussche van Vredesactie: “De oorlog in Oekraïne duwt ons met de neus op de feiten: de fossiele brandstofindustrie is een oorlogseconomie. Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen houdt conflicten mee in stand. Dagelijks kopen Europese landen voor miljoenen euro’s olie en gas van landen als Rusland en Saudi-Arabië. Op die manier financieert Europa mee de oorlogen in Oekraïne, Jemen en elders in de wereld.”

Vredesactie vraagt Europese leiders om de import van Russische fossiele brandstoffen stop te zetten en om versneld werk te maken van de omslag naar duurzame energievoorziening en verminderd energiegebruik.

Mattijs Vanden Bussche: “De miljarden die Europese landen vandaag spenderen aan de opbouw van militaire macht zouden we beter investeren in de transitie naar een economie die niet langer van fossiele brandstoffen afhankelijk is en waarmee we niet langer dictaturen en oorlog financieren.”

Eerder deze week nam ook Greenpeace TotalEnergies op de korrel omwille van de blijvende steun van het bedrijf aan het regime van Poetin. In februari hadden ad-busting activisten in Luik het op de brandstofreus gemunt omdat hij zich als duurzaam profileert terwijl het volop blijft inzetten op fossiele brandstoffen.