Waarom Vredesactie meedoet aan Code Rood

Code Rood Activisten

Tot hier en niet verder. Dat is de boodschap waarmee Code Rood honderden mensen wil mobiliseren voor een grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op 8 en 9 oktober. Het doelwit? Total.

Ook Vredesactie stapte mee in de coalitie, want Total geeft niet alleen geen moer om het klimaat, maar houdt ook wereldwijd oorlogen en mensenrechtenschendingen mee in stand.

Code Rood

De fossiele industrie draait op het bloed van onderdrukte mensen. Daarom werkt Vredesactie mee aan Code Rood.

 

Lees meer over Code Rood

Total geeft niet alleen geen moer om het klimaat, maar financiert ook wereldwijd oorlogen.

Code Rood Activisten

Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft een hoge prijs.

De impact van de klimaatcrisis is steeds meer voelbaar. Hier, maar al veel langer in landen in het Globale Zuiden. Westerse landen en multinationals hebben een historische verantwoordelijkheid: ze gaan grondstoffen halen in het Zuiden en lokale gemeenschappen betalen daarvoor de prijs. De ontginning van olie, gas en steenkool gaat gepaard met mensenrechtenschendingen en liggen vaak aan de basis van oorlog en conflict.

Een van die fossiele brandstofgiganten is Total, het eerste doelwit van Code Rood. De coalitie van bezorgde burgers, ngo’s en actiegroepen, bestaat voornamelijk uit organisaties binnen de klimaatbeweging, maar ook Vredesactie en Agir Pour la Paix zetten er hun schouders onder. Fossiele brandstofeconomie is namelijk een oorlogseconomie. De praktijken van Total zijn daar hét voorbeeld van.

Mensenrechtenactivisten die in opstand komen tegen Total krijgen bedreigingen en worden aangevallen.

Oeganda en Tanzania: mensenrechtenschendingen en gedwongen onteigeningen.

Een tiental jaar geleden werden gigantische oliereserves ontdekt bij het Albertmeer in Oeganda. Total was er als één van de eersten bij om te ontginnen. Ze leiden onder ander het Tilenga project, waarmee ze ongeveer 200.000 vaten olie per dag willen opvissen. Voor het project moeten ze boren in het oudste beschermde natuurdomein van Oeganda: Murchison Falls National Park. Er zijn ook plannen voor een gigantische pijpleiding van 1400km, dwars door Tanzania.

Dit heeft uiteraard een enorme impact op de lokale gemeenschappen. Ongeveer 100.000 mensen in Oeganda en Tanzania worden gedwongen verplaatst door dochterbedrijven van Total en dat heeft problematische socio-economische gevolgen. Mensenrechtenactivisten die in opstand komen, worden aangevallen en krijgen bedreigingen. Speciale rapporteurs van de Verenigde Naties uitten hun bezorgdheden al in een brief aan Total.

Lees het volledige dossier van Amis De La Terre, getiteld "A Nightmare Named Total"

Total en Rusland: brandstof voor de Russische oorlogskas

Terwijl andere fossiele multinationals zich ondertussen grotendeels terugtrokken, blijft Total de Russische staatskas spijzen. Niet de Russische annexatie van de Krim in 2014, noch de invasie van Oekraïne in 2022 bleken voor de multinational een reden om haar activiteiten in Rusland in vraag te stellen. Total participeert in talrijke Russische bedrijven en ontginningsprojecten en houdt haar omvangrijke gasaankopen uit Rusland op koers.

Poetin kan bij Total ook voor meer terecht dan enkel olie- en gasdollars. Onderzoek van Global Witness en Le Monde toont namelijk aan hoe de fossiele multinational betrokken is bij het aanleveren van de brandstof voor de Russische gevechtsvliegtuigen die bombardementen uitvoeren in Oekraïne.

Met de brandstof die tussen februari en juli 2022 geleverd werd, konden de Russische Su-34 gevechtsvliegtuigen hun tank 3000 keer vullen! De vliegtuigen namen veelvuldig burgerdoelwitten onder vuur , o.a. in Kiev, Kharkiv en Marioepol. Dit zijn oorlogsmisdaden, gefaciliteerd door Total. Amnesty International en Human Rights Watch roepen het Internationaal Strafhof en de Verenigde Naties op om deze aanvallen te onderzoeken.

Total participeert nog steeds in talrijke Russische bedrijven en ontginningsprojecten

Samen starten we het einde van het fossiele tijdperk!

Een fossiele economie is een oorlogseconomie. De rol van Total in Oeganda, Tanzania en Rusland toont hoe de fossiele brandstofgigant conflicten en mensenrechtenschendingen in stand houdt. Door haar praktijken ondermijnt ze systematisch voorwaarden voor vrede.

In veel landen waar Total actief is, zijn acties van burgerlijke ongehoorzaamheid levensgevaarlijk. Niet alleen omdat het vaak over repressieve regimes gaat: Total draagt ook zélf bij aan de dodelijkheid van de rechtenstrijd. Toch is er wel degelijk tegenstand. Na tientallen jaren van mensenrechtenschendingen en samenwerkingen met het leger, verliet Total begin dit jaar Myanmar onder druk van actievoerders en lokale gemeenschappen. In Frankrijk begonnen Friends of the Earth Frankrijk, Survie, AFIEGO, CRED, NAPE/Friends of the Earth Uganda en NAVODA dan weer een rechtszaak tegen de fossiele multinational. Via de recent ingevoerde zorgplichtwetgeving (Duty of Vigilance), willen ze Total dwingen om de mensenrechten te respecteren.

Ook in België laten we Total niet ongestoord verder doen. Vredesactie zet zich mee in voor de Code Rood coalitie. We maken ons klaar voor massale burgerlijke ongehoorzaamheid in het weekend van 8 en 9 oktober om hen een duidelijke boodschap te bezorgen. Onze aarde, ons huis, snakt naar een echte energietransitie die sociaal en rechtvaardig is, zowel voor gezinnen en arbeiders hier als voor gemeenschappen wereldwijd. De tijd dringt en de uitdaging is enorm, maar een leefbare toekomst is nog steeds mogelijk. Dat gaan we afdwingen en daarvoor hebben we jou nodig. Doe je mee?

Code Rood Activisten

CODE ROOD: Total, we komen eraan!

Bedrijven zoals Total boeken recordwinsten, maar houden geen rekening met het milieu, sociale rechtvaardigheid of mensenrechten, en wakkeren in vele delen van de wereld bloedige conflicten aan.

Op 8 en 9 oktober roepen we hen met Code Rood ter verantwoording.

Code Rood is een open actiegroep op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders en anderen. Het haalt zijn inspiratie bij soortgelijke initiatieven in het buitenland, zoals Ende Gelände, die elk jaar duizenden burgers op de been brengen.

Er moet dringend een einde komen aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen. We hebben nood aan een sociale en ecologisch rechtvaardige transitie. Dat gaan we afdwingen, met massale burgerlijke ongehoorzaamheid. Om alles te veranderen hebben we iedereen nodig, dus doe mee!

Schrijf je in op code-rood.be!

We organiseren ons met Vredesactie. Zin om mee te doen aan de actie met een groepje vredesactivisten, te helpen bij voorbereidingen of wil je op een andere manier de handen uit de mouwen steken, maar weet je nog niet helemaal hoe? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar @email

Schrijf je in voor de volgende editie

Code Rood Activisten

Code Rood keert elk jaar terug -- soms wel twee keer per jaar!

Laat hier je gegevens achter, wij brengen je op de hoogte wanneer er weer een Code Rood aankomt.

Contact 1