De vredesbeweging roept op om mee te stappen in een vredesblok op de vakbondsbetoging van 13 februari onder de leuze: “Bewapening kost ons onze welvaart.”
De stijging van de militaire uitgaven wordt gedeeltelijk gefinancierd met zware bezuinigingen op de sociale uitgaven die nochtans net bedoeld zijn als vangnet om mensen veiligheid en bescherming te bieden. Er wordt bijvoorbeeld bijna 3 miljard bezuinigd op de laagste sociale uitkeringen. In totaal is de regering in Arizona van plan om tussen nu en het einde van de legislatuur minstens 16 miljard te besparen op openbare diensten. Ze is van plan om een ander deel te financieren door de oprichting van een “Defensiefonds”, dat zal worden gevoed met de verkoop van overheidsparticipaties, wat een nieuwe afbouw is van overheidstaken ten gunste van de privésector.
De Arizonaregering wil de indruk wekken dat een forse “herfinanciering” van het leger en de wapenindustrie noodzakelijk is na jaren van ‘verwaarlozing’. Nochtans tekende het militaire budget sinds 2017 al een verdubbeling op van 3,9 naar 7,9 miljard euro na twee “herkapitaliseringsrondes” met financiële injecties van respectievelijk 9,2 (regering Michel) en 10 miljard euro (regering De Croo). Om te verantwoorden dat er opnieuw vele miljarden bovenop komen, verwijst de regering naar NAVO-verplichtingen, de oorlog in Oekraïne en de gewijzigde geopolitieke context.
Om de bevolking te overtuigen dat miljarden in het leger worden gepompt, terwijl wordt gesnoeid op posten die essentieel zijn voor de echte veiligheid, plant de nieuwe regering een “whole of society-aanpak” om “de gehele samenleving bewust te maken van een nieuwe veiligheidscultuur” en “om de bevolking een beter beeld te geven van veiligheid en defensie”. Om dit te bereiken wil de Arizonaregering “de opleiding Veiligheid en Defensie die in het onderwijs wordt voorzien” versterken en uitbreiden “onder andere door het voorzien van voldoende lesgevers” en door “een militair referendaris” aan te stelen die in scholen uiteenzet wat Defensie doet en hoe dit bijdraagt tot internationale vrede en onze veiligheid.” De ondertekenende verenigingen zijn diep geschokt door deze indoctrinatieprojecten, die de opvoeding van onze jongeren beïnvloeden, in strijd met de voorschriften en doelstellingen van ons onderwijs. Ze wijzen erop dat de militaire cultuur ons op geen enkele manier in staat stelt om de grote uitdagingen waar de mensheid voor staat te begrijpen of aan te pakken. Het is ook geen springplank naar emancipatie. Alleen een cultuur van vrede, waarin onderwijs een centrale rol speelt, zal het mogelijk maken om dit doel te bereiken.
Voor de vredesbeweging is het hoogtijd voor een maatschappelijk en democratisch debat over de enorme risico’s van het NAVO-beleid – nu al goed voor 55 procent van de wereldwijde militaire uitgaven, terwijl de NAVO-secretaris-generaal oproept om de doelstelling te verhogen naar 3,6% van het BBP - en de gevaren van een gemilitariseerd antwoord op de menselijke en ecologische veiligheidsuitdagingen. Europa en de wereld hebben dringend nood aan een nieuw veiligheidsbeleid dat inzet op diplomatie, wederzijdse veiligheidsafspraken en ontwapeningsakkoorden, zo niet dreigen we af te steven op desastreuze gewapende confrontaties tussen nucleaire machten. Een nieuw beleid van veiligheid en ontspanning is de enige duurzame manier om mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede en kernwapens aan te pakken.