Infobrochure Ctrl+Alt+EU - inleiding op het militair Europa op maat van de wapenindustrie

Europa militariseert op maat van de wapenindustrie. Dat zorgt niet voor een veilig Europa in een betere wereld. Integendeel. Vredesactie maakte een infobrochure. Daarin lees je hoe de EU steeds meer militair kleurt en welke rol  wapenbedrijven en hun lobbyisten spelen in het EU beleid. Hieronder publiceren we de inleiding van de brochure. Meer info over de campagne je op de pagina van Ctrl+Alt+EU.

De Europese Unie. Een onbegrijpelijk gedrocht? Een ver van mijn bed show? Het centrum van de macht?

De Europese Unie heeft sinds haar ontstaan stelselmatig meer macht gekregen. Steeds meer bevoegdheden werden overgeheveld van het nationale naar het Europese niveau. Met de financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende eurocrisis is dit proces in een stroomversnelling gekomen. Het centrum van de macht ligt steeds meer in Brussel. Niet in de Wetstraat of aan het Martelaarsplein, maar wel aan het rond punt van Schuman. Daar staan de gebouwen van de Europese Commissie en de Europese Raad. Iets verderop ligt het Europees parlement.


Al een tijd volgt Vredesactie met argusogen de EU. Immers, de EU militariseert. Het oorspronkelijk civiele vredesproject krijgt steeds meer militaire kantjes. De EU erft daarmee de trekken van haar lidstaten, en die zijn vaak behoorlijk oorlogszuchtig. Voorlopig is er van een eengemaakte Europese defensie geen sprake, maar de militaire initiatieven die de EU neemt, zorgen wel voor een steeds verdergaande militaire samenwerking tussen de lidstaten.

De EU is in hart en nieren een economisch project. Oorspronkelijk stond de economische samenwerking in Europa ten dienste van een duurzame vrede. Maar al snel werd de status van economische grootmacht een doelstelling op zich. 'De meest concurrentiële economie ter wereld worden' is de allesoverheersende doelstelling. Dit zet de deur wagenwijd open voor een bevoorrechte behandeling van de bedrijfsbelangen in het Europese beleid.

Een van de meest zorgwekkende evoluties is de invloed van de wapenindustrie op het Europese beleid. Of het nu gaat over gemeenschappelijke defensietaken, over regels voor wapenexport, over de prioriteiten voor het Europees onderzoeksbeleid, of zelfs over het migratiebeleid, internet, gezondheidszorg, of internationaal transport, overal weet de wapenindustrie haar stempel op te drukken. De EU subsideert de Europese wapenindustrie voor de ontwikkeling van nieuwe wapentechnologie. Steeds meer bepalen de belangen van de wapenindustrie de militaire uitgaven. De EU ziet overal bedreigingen en vijanden, omarmt en promoot de veiligheids- en surveillance technologie omwille van de economische voordelen die dit biedt voor de wapenindustrie. Bij het toekennen van uitvoervergunningen hebben commerciële belangen hogere prioriteit dan ethische overwegingen.

De Europese besluitvorming heeft weinig met democratie te maken. De Europese instellingen zijn selectief blind voor alles wat niet past in het kraam van het economische project. In de Brusselse 'Bubble' worden de beslissingen genomen door een beperkte groep van 'experts' waarin de bedrijfswereld stevig oververtegenwoordigd is. Dat deze per definitie het bedrijfsbelang nastreeft wordt hierbij gemakkelijkheidshalve vergeten of onbelangrijk geacht.

De internationale samenwerking op Europees niveau biedt fantastische mogelijkheden die we niet mogen laten fnuiken door de bedrijfswereld. Als we het Europese veiligheidsbeleid uitbesteden aan de wapenindustrie dan schiet er van het Europese vredesproject nog maar weinig over. De EU moet af van haar allesoverheersende economische doelstelling. Ze zal niet uit zichzelf veranderen - sociale verandering gebeurt nooit 'vanzelf'. Een sociaal en democratisch Europa moet afgedwongen worden. Het is de hoogste tijd om de technocratische expertenbubbel in de Europese wijk te doorprikken.

Dit dossier maakt deel uit van de campagne “Ctrl+Alt+EU: geen militair Europa” van Vredesactie. Met deze campagne neemt Vredesactie de handschoen op. Het dossier levert de inhoudelijke achtergrond, echter: met informatie alleen zullen we niet veel veranderen. Als we een stem willen veroveren in het Europese beleid moeten we gaan staan waar het beleid vorm krijgt: tussen de lobbyisten en de beleidsmakers. We doorprikken de 'Brussels bubble', we verstoren de dagelijkse gang van zaken van de Eurocraten en leggen de linken tussen de wapenindustrie en de politiek bloot. Tot op de straten en pleinen van de Europese wijk!

Wil je meewerken? Neem contact met ons op.