De visie van Defensie? Een boodschappenlijst.

“We zien vooral een erg dure boodschappenlijst, maar weinig visie en nog minder inspraak” klinkt het bij Pieter Van Eecke, woordvoerder van Vredesactie. Een verhoging van het defensiebudget van 0,9 naar 1,3 % moet het mogelijk maken om bommenwerpers en ander duur materiaal aan te kopen. De zin van deze investeringen wordt door de vredesbeweging in vraag gesteld.

“Op geen enkel moment toont het lijvige document overtuigend aan dat de veiligheid van de Belgische bevolking verhoogd werd door de inzet van onze gevechtsvliegtuigen in de voorbije operaties in Afghanistan, Libië en Irak. De veiligheid van de bevolking in die landen krijgt niet eens een voetnoot in de visietekst. Nochtans heeft hun veiligheid een grote impact op de onze.”

Deze verhoging van het defensiebudget wordt al langer verwacht door de NAVO. Dat de regering hier in mee gaat stoot Vredesactie tegen de borst. “Onze regering moet verantwoording afleggen aan haar bevolking. Niet alleen voor de oorlogen die ze voert, maar ook voor de defensiebudgetten die ze besteedt. Nu voert ze enkel uit wat de NAVO haar opdraagt. Van een maatschappelijk debat rond de toekomst van defensie was er geen sprake. Dat onze ministers ’s nachts in het donker dit akkoord gesloten hebben is tekenend voor hun angst voor een echt debat.”

Volgens een opinieonderzoek van de Universiteit van Antwerpen is er ook helemaal geen draagvlak voor de aankoop van nieuwe bommenwerpers. Slecht één op vier Belgen kan zich vinden in de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Over essentiële vragen blijft het verder opvallend stil: welke zijn de opties die België kan nemen om vrede en veiligheid na te streven? Zijn bombardementen geschikt om een regio te stabiliseren? Hoeveel slachtoffers vielen er al? Wat zijn de emoties van hun familieleden? Hoe kijken zij naar Europa? Hoeveel moeten onze kinderen nog afbetalen aan vliegtuigen die nu gekocht worden?