Onderzoeksworkshop November

Vind jij de Smoking Gun? Speur mee naar Belgische wapens in conflictgebieden! 

Duistere praktijken verdragen geen zonlicht. Zo gaat het ook met de Belgische wapenhandel. De transparantie over de vergunningen voor wapenuitvoer laat te wensen over. Daarom gaan we dit najaar zélf op onderzoek. Via speurwerk in online bronnen kunnen we achterhalen waar wapens terechtkomen en wie ze gebruikt. Die informatie gebruiken we om wapenexport aan banden te leggen.

Iets voor jou?

Of je nu vooral gedreven bent door de strijd tegen wapenhandel, zin hebt om samen met anderen aan een gedeeld project te werken of ervaring wil opdoen met deze onderzoeksmethoden,… als je maar gemotiveerd bent! Heb je kennis van het Arabisch of ben je wapenspecialist? Dan zal dat erg van pas voor het onderzoek. Maar iedereen die video’s op het internet kan bekijken of sociale media doorzoeken kan deelnemen en aan het onderzoek bijdragen.

Concreet

De onderzoeksworkshop gaat door op zaterdag 14 november tussen 10u - 17u in Brussel. We nemen alle noodzakelijke corona-maatregelen in acht om het risico op verspreiding van het virus tot een minimum te herleiden. 

Inschrijven is verplicht en kan via de pagina hieronder. 

Datum
Inschrijven

Word onderzoeker!

Onze overheden wil liever niet weten waar onze oorlogstechnologie wordt ingezet. Wij willen dat wel! Daarom gaan we aan Open Source onderzoek doen. We beginnen met drie workshops in het najaar.


Open Source Investigation is een toegankelijke onderzoekstechniek die o.a. gewapende conflicten documenteert aan de hand van beeldmateriaal dat vrij beschikbaar is op sociale media, blogs, online archieven, enz. 

Mensen doen aan onderzoek op hun laptops

Concreet betekent dit:

  • een (halve) dag samen achter onze computers zitten
  • het internet afschuimen op zoek naar bewijsmateriaal
  • zoeken in ons bestaande archief van filmpjes uit conflictgebieden
  • samen Belgische wapens identificeren
  • een feestje bouwen bij elke vondst!

We willen verder gaan met het documenteren van de inzet van Belgische en Europese wapens in conflictgebieden zoals Jemen. De resultaten van dit onderzoek moeten ons in staat stellen de eis naar de juridische afdwingbaarheid van de ethische criteria op Europees niveau sterker te onderbouwen, alsook het “ongekend” eindgebruik van de Vlaamse en Brusselse wapencomponenten te problematiseren.


Schrijf je in

Naam

Welke workshop(s) wil je meedoen?

De workshop op 17 oktober is volzet!
De tweede workshop: 14 november 2020
De derde workshop: 12 december 2020
De precieze uren en locaties van de workshops zullen later op het jaar nog bevestigd worden. Blokkeer alvast heel de dag in je agenda.