Onderzoeksworkshop November

Word onderzoeker!

De uitspraak van de Raad van State in augustus was niet enkel goed nieuws. Het wapenbedrijf John Cockerill mag wél nog onderdelen van gepantserde voertuigen leveren aan de Saudische Koninklijke Garde, de militaire eenheid betrokken bij de moord op de journalist Khashoggi. 

De Vlaamse regering wil dan weer liever niet weten waar onze oorlogstechnologie wordt ingezet.

Onderzoek speelt een onmisbare rol om de wapenexport bloot te leggen en voor de rechter te dagen. Daarom gaan we dit najaar aan de slag met Open Source onderzoek. 

Datum
Inschrijven

Word onderzoeker!

De Vlaamse regering wil liever niet weten waar onze oorlogstechnologie wordt ingezet. Wij willen dat wel! Daarom gaan we aan Open Source onderzoek doen. We beginnen met drie workshops in het najaar.


Open Source Investigation is een toegankelijke onderzoekstechniek die o.a. gewapende conflicten documenteert aan de hand van beeldmateriaal dat vrij beschikbaar is op sociale media, blogs, online archieven, enz.

Mensen doen aan onderzoek op hun laptops

Concreet betekent dit:

  • een (halve) dag samen achter onze computers zitten
  • het internet afschuimen op zoek naar bewijsmateriaal
  • zoeken in ons bestaande archief van filmpjes uit conflictgebieden
  • samen Belgische wapens identificeren
  • een feestje bouwen bij elke vondst!

We willen verder gaan met het documenteren van de inzet van Belgische en Europese wapens in conflictgebieden zoals Jemen. De resultaten van dit onderzoek moeten ons in staat stellen de eis naar de juridische afdwingbaarheid van de ethische criteria op Europees niveau sterker te onderbouwen, alsook het “ongekend” eindgebruik van de Vlaamse en Brusselse wapencomponenten te problematiseren.


Schrijf je in

Naam

Welke workshop(s) wil je meedoen?

De eerste workshop: 17 oktober 2020
De tweede workshop: 14 november 2020
De derde workshop: 12 december 2020
De precieze uren en locaties van de workshops zullen later op het jaar nog bevestigd worden. Blokkeer alvast heel de dag in je agenda.