training 'beweging opbouwen voor radicale verandering'

Driedaagse training over bewegingsopbouw en strategie.

Om radicale veranderingen en concrete verbeteringen af te dwingen hebben we sterke bewegingen nodig en moeten we strategisch plannen en handelen. Bewegingsopbouw betekent mensen en groepen met elkaar verbinden om samen tegenmacht te ontwikkelen.

Soms streven we naar urgente, concrete verbeteringen en vergeten we onze bewegingen voor te bereiden op de grote veranderingen die we écht willen. Aan de andere kant houden bewegingen soms vast aan hun visie van fundamentele verandering en zien ze niet meer welke tussenstappen ze kunnen zetten om daar ook te komen. In deze training verkennen we hoe bewegingen fundamentele en lange termijn veranderingen dichterbij kunnen brengen via doordachte tussenstappen.

Hoe kunnen we bestaande bewegingen versterken en vergroten zodat ze in staat zijn tegenmacht op te bouwen en successen binnen te halen? Hoe betrekken we mensen langdurig bij onze bewegingen? Hoe plannen we strategisch voor radicale verandering op lange termijn? Met deze vragen gaan we aan de slag.

In deze training brengen we bewegingsopbouwers, activisten, organizers, trainers,… samen. We trekken lessen uit ervaringen van succesvolle bewegingen voor onze eigen context. We leren werken met kaders en tools die ons helpen meer strategisch te plannen en beter te organiseren, staan stil bij onze eigen praktijk en wisselen ervaringen uit, samen met mensen die actief zijn in de klimaatbeweging, in de strijd tegen racisme en onderdrukking, voor rechtvaardigheid en gelijkheid.

de trainers

We doen voor deze training beroep op drie bijzonder ervaren en inspirerende trainers:

Annelies Schorpion is trainer bij Tractie en werkt bij Friends of the Earth Europe. Ze was jarenlang actief bij de internationale boer(inn)enbeweging La Via Campesina. Ze gelooft in sociale bewegingen als motoren voor echte verandering en is gebeten door de vraag hoe we tot systemische verandering kunnen komen.

Barbara Van Dyck brengt ervaring mee met bewegingsopbouw rond agroecologie in België en Europa. Ze heeft een groot vertrouwen in collectieve intelligentie. Faciliteren van sociale verandering is dé drijfveer in haar bewegingswerk en als onderzoekster.

Bob Wester werkt als trainer bij Stroomversnellers met verschillende sociale bewegingen rond strategie en bewegingsopbouw. Eerder werkte hij als organizer en trainer bij de Nederlandse vakbond FNV. Sinds halverwege de jaren ‘90 strijdt hij voor een sociale en ecologische wereld.

Voor het praktische verloop van dit trainingsweekend en de omstandigheden waarin het doorgaat houden we rekening met de noodzakelijke corona-voorzorgsmaatregelen. Daarom kan ook de datum nog veranderen. Heb je interesse om aan deze training deel te nemen? Contacteer ons via training@vredesactie.be.

Datum