Meer geld voor defensie?
Over het hele politieke spectrum horen we pleidooien voor verhoogde militaire uitgaven. De vraag hoe die aan veiligheid zullen bijdragen wordt niet gesteld.
Kijken we naar de cijfers. De NAVO-lidstaten nemen nu samen al meer dan de helft van de wereldwijde defensie-uitgaven voor hun rekening. Het defensiebudget van de Europese NAVO-landen is vier maal groter dan het Russische. Met andere woorden: de verhoging van defensie-uitgaven staat compleet los van enige reële dreiging of een visie op hoe met die dreiging om te gaan.
Als de NAVO haar militaire overwicht inzet is het risico op escalatie tot een rechtstreekse oorlog met Rusland nauwelijks nog te vermijden, inclusief de inzet van kernwapens. Dat wil niemand. Meer middelen voor defensie zijn dus geen antwoord op concrete veiligheidsproblemen. Integendeel: meer investeringen in militaire middelen zetten ons vast in het soort confrontatiepolitiek die mee tot deze oorlog heeft geleid. We moeten in de eerste plaats investeren in de veiligheid van Oekraënse burgers. Daarna in de structuren die een politieke oplossing voor het conflict mogelijk maken.
Moeten we (meer) wapens sturen naar Oekraïne?
De EU besliste om Oekraïne te bewapenen, in de hoop de opmars van het Russische leger te stuiten. Hier spreekt de emotie. Wapens leveren, zodat Oekraïne zich kan verdedigen, lijkt een concrete hulp op korte termijn. Maar het komt ook neer op het bestendigen en verlengen van het gewapende conflict. De Russische invasie lijkt niet zo vlot te lopen als Poetin had gehoopt. Dat neemt niet weg dat het Russische leger over zo’n overmacht beschikt dat het zeker in staat is om militair de bovenhand te halen. Gewapend weerstand bieden aan die overmacht, hoe begrijpelijk de wens daartoe ook, komt er dan op neer dat het conflict intenser wordt.
Op lange termijn zal een overwinning tegen de Russische overmacht enkel kunnen voortkomen uit het vermogen om politiek weerstand te blijven bieden. Dat loopt niet gelijk met het vermogen gewapend weerstand te bieden.
Wat deze oorlog bewijst, net als vele vorige, is dat de bestaande veiligheidsstructuren falen. Investeren in meer van hetzelfde gaat ons niet dichter bij de oplossing brengen. We moeten afstappen van een unilateraal veiligheidsdenken gebaseerd op militaire pikorde en beginnen investeren in een multilateraal internationaal kader dat veiligheidsgaranties kan bieden aan iedereen.