onderzoekswerking 2021

Word onderzoeker!

Onze overheden willen liever niet weten waar onze oorlogstechnologie wordt ingezet. Wij willen dat wel! Daarom zetten we in 2021 onze collectieve onderzoekswerking verder.


Open Source Intelligence (OSINT) is een toegankelijke onderzoekstechniek die o.a. gewapende conflicten documenteert aan de hand van beeldmateriaal dat vrij beschikbaar is op sociale media, blogs, online archieven, enz. 

Mensen doen aan onderzoek op hun laptops

Wat kan je verwachten?

 • vormingsmomenten om de basistechnieken van open source onderzoek onder de knie te krijgen
 • een duidelijke kadering van de politieke relevantie van het onderzoek 
 • interactieve onderzoeksmomenten, waarbij je ondersteund wordt in: 
  • het internet afschuimen op zoek naar bewijsmateriaal
  • de exacte locatie van foto's en video's bepalen door middel van "geolocalisatie"
  • relevante sociale media-accounts verzamelen en opvolgen
  • zoeken in bestaande archieven van filmpjes uit conflictgebieden
  • en nog veel meer ... 

Samen documenteren we de inzet van Belgische en Europese wapens in conflictgebieden. Zo neem je deel aan een onderzoekswerking met impact! 

Ons vorige OSINT-traject, dat we samen met vrijwilligers opstartten in oktober 2020, onderzocht de inzet van Belgische wapens in Jemen, en mondde uit in het rapport “The Battle of the Jabara Valley”. De Raad van State erkende dit rapport als bewijslast in een juridisch proces dat uitmondde in de schorsing van exportvergunningen van FN-machinegeweren naar Saudi-Arabië. Missie geslaagd! Op naar het volgend stinkend potje ...

Met dit nieuwe onderzoekstraject richten we onze aandacht op de militaire betrokkenheid van Turkije bij het conflict in Libië, en de rol die het militair vliegtuig de A400m – waar ook de Vlaamse industrie aan meewerkte – daarin speelt. Met de resultaten van dit onderzoek willen we het eindgebruik zichtbaar maken van onderdelen van militair materiaal die vanuit België geëxporteerd worden. Of dat eindgebruik wel in overeenstemming is met de Europese exportcriteria wordt vaak niet gecontroleerd en daar willen we verandering in brengen. Deze resultaten zullen dan ook gebruikt worden om de naleving van die exportcriteria afgedwongen te krijgen via politieke en juridische weg.

De eerste fase van de onderzoekswerking (vanaf 10 april) zal online opgestart worden. Op 8 mei en 26 juni hopen we jullie te kunnen uitnodigen voor 2 fysieke onderzoeksdagen. Tussendoor zullen een beperkt aantal online opvolgingsmomenten gepland worden op weekavonden.
We raden aan om voor het hele traject in te schrijven. Wil je eerst eens komen proeven, of kan je pas later in het traject inpikken? Dat kan ook!


Schrijf je in

Naam

Voor welke onderzoeksdagen wil je je inschrijven?

Onder voorberhoud. Als de Covid-maatregelen geen fysieke workshop toelaten, organiseren we een online alternatief.
Onder voorberhoud. Als de Covid-maatregelen geen fysieke workshop toelaten, organiseren we een online alternatief.
De precieze uren en andere praktische details worden ten laatste twee weken voor elke onderzoeksdag meegedeeld. Blokkeer alvast heel de dag in je agenda.