Wapenhandel

Doorvoer van wapens naar Israel: “In the picture” én voor de rechter

Sinds de aanvang van het Israëlische offensief in Gaza heeft Vredesactie getracht de wapenexport en -doorvoer naar Israël zichtbaar te maken, en die ook te laten blokkeren. In de vorige editie van onze ActieKrant kon u al lezen over ons eerste succes daarbij: het stopzetten van de uitvoer van buskruit door de Waalse overheid, nadat Vredesactie samen met Amnesty International, Ligue des Droits Humains en CNAPD met een proces dreigden. Maar ondertussen boekten we ook verdere successen tegen de doorvoer van wapens naar Israël.

[Lees verder]
Vredesactie wordt geïnterviewd door de VRT aan de Antwerpse haven.
Deze afbeelding toont de ravage na bombardementen in Gaza.
Stop de illegale wapendoorvoer naar Israël. Hou België mee verantwoordelijk.

Vredesactie start een juridische strijd tegen de Belgische overheden om de aanvoer van militair materiaal naar Israël, die deels gebeurt via de Antwerpse haven en de luchthavens van Luik en Zaventem, te stoppen. 

Jij kan ons hierbij helpen! 

[Lees verder]
Vallende bommen
Vredesactie zet vraagtekens bij het Vlaamse wapenexportbeleid

Vandaag start in het Vlaams Parlement de bespreking van het Jaarverslag Wapenhandel 2021. Heel wat in Vlaanderen geproduceerd materiaal belandt nog steeds in conflictgebieden wereldwijd. Het is aanwezig in Israelische drones, in Russisch afweergeschut en wordt door Turkije gebruikt bij het schenden van wapenembargo's. Vredesactie roept op om deze loopholes te sluiten en te werken aan effectief exportcontrolebeleid.

[Lees verder]
justitiepaleis
De kroniek van een aangekondigde vlucht

Vlaamse wapens kosten mensenlevens. Met die slogan trokken we in december naar het Justitiepaleis in Brussel om te eisen dat Vlaanderen de export van militaire technologie naar Turkije stopt. Het Turkse leger speelt een controversiële rol in de conflicten in Syrië en Libië.

[Lees verder]
justitiepaleis
Rechter verklaart klacht over Vlaamse wapenexport naar Turkije onontvankelijk om procedurele redenen

De rechtbank van eerste aanleg stelt geen rechtsmacht te hebben over de vordering die vredes- en mensenrechtenorganisaties hadden aangespannen tegen de Vlaamse wapenexport naar Turkije. Drie Vlaamse wapenbedrijven produceren onderdelen voor de A400M, een militair transportvliegtuig dat door Turkije gebruikt wordt in Libië.

[Lees verder]
Vlaamse wapens kosten mensenlevens
COP26 en de illusie van een groen leger

No war, no warming! Met die slogan liepen vredesactivisten en klimaatactivisten samen door de straten van Glasgow, waar in november de klimaatconferentie doorging. Krijgsmachten zijn immers verantwoordelijk voor een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen, maar staan nauwelijks onder druk om hun impact terug te brengen.

[Lees verder]
Actie van Extinction Rebellion tegen wapenfabrikant