Waarom een oliepijplijn in Oost-Afrika (ook) ons probleem is

Activisten op een brug met spandoek 'stop project eacop & all fossil fuel projects'

Op dit moment wordt één van de meest problematische fossiele infrastructuur projecten ooit uitgerold: de East African Crude Oil Pipeline, ook gekend als EACOP. De fossiele industrie doet waar ze goed in is: zo veel mogelijk geld verdienen, zo lang mogelijk, ten koste van mens en milieu.

Een pijplijn van Lake Albert tot de haven van Tanga

In 2006 werden gigantische olievelden ontdekt aan de Oegandese kant van Lake Albert (zie kaartje). Twee grote bedrijven zijn bezig met de voorbereiding om de olie te ontginnen en transporteren: het Franse Total Energies en de China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), een multinational waarvan de Chinese regering een meerderheid van de aandelen bezit.

Een deel van de boorputten liggen in het Murchison Falls National Park, het oudste natuurreservaat van Oeganda. Vanaf de honderden boorputten die gepland zijn, zal een gigantisch netwerk aan pijpleidingen en andere infrastructuur gebouwd worden, die de ruwe olie moet transporteren naar een raffinaderij in Hoima. Vanaf daar gaat de olie in EACOP, de East African Crude Oil Pipeline.

EACOP brengt de Oegandese olie naar een opslag- en exportpunt aan de Tanzaniaanse kust. De pijplijn is meer dan 1440km lang en loopt vanaf het Albertmeer, langs het Victoriameer, door noordelijk Tanzania tot aan de havenstad Tanga. Het gaat om een ondergrondse pijplijn, die geïsoleerd en verwarmd zal worden. Een elektrische kabel zal de buizen verwarmen tot minimaal 50°C, omdat de olie anders te weinig vloeibaar is. De kost wordt geschat op 3,2 miljard euro en de capaciteit op 216.000 vaten per dag. EACOP zou een van de grootste infrastructuurprojecten in Oost-Afrika worden en de langste verwarmde pijplijn ter wereld.

Kaart

Total voor de rechter in Frankrijk

Elke pijplijn brengt enorme risico’s op vlak van mensenrechten en milieu met zich mee. Denk aan vervuiling, onteigening, verlies van grond, natuur en drinkbaar water. De risico’s zijn het grootst voor vrouwen, die vaak afhankelijk zijn van kleinschalige landbouw en meestal geen toegang hebben tot besluitvormingsprocessen.

Ondertussen stapelt het bewijsmateriaal van de schade die EACOP veroorzaakt in Oeganda en Tanzania zich op. Alleen al voor de putten die Total zal graven aan het Albertmeer moeten 31.000 mensen gedwongen verhuizen. De pijplijn loopt door 178 dorpen in Oeganda en 231 in Tanzania, waardoor nog eens tienduizenden mensen zullen moeten verhuizen.

Total maakt zich ook schuldig aan belastingontwijking op grote schaal in verschillende fases van het project. Oxfam schatte dat de Oegandese overheid hierdoor 287 miljoen dollar aan belastinginkomsten zal mislopen over de 25 jaar dat het project duurt.

Zowel Oeganda als Tanzania zijn bij de slechtste leerlingen van de klas wat betreft vrije meningsuiting en persvrijheid. Advocaten, journalisten, activisten en medewerkers van NGO’s worden geschaduwd, bedreigd en aangevallen. Het is voor organisaties ondertussen moeilijk om in de regio rond te reizen voor onderzoek en om getuigenissen te verzamelen van slachtoffers. De twee Oegandezen die getuigen in de Franse rechtszaak tegen Total, activist Jelousy Mugisha en landbouwer Fred Mwesigwa werden geïntimideerd, bedreigd, gearresteerd en ondervraagd.

De situatie werd al door verschillende internationale organisaties aangeklaagd. Ook de resolutie van het Europees Parlement enkele maanden geleden veroordeelde de flagrante schendingen van de mensenrechten in de marge van grote fossiele projecten in Oeganda en Tanzania.

In oktober 2019 besloten zes Franse organisaties om naar de rechtbank te trekken en Total voor haar activiteiten verantwoordelijk te houden. Onder andere Friends of the Earth France en Survie daagden de fossiele brandstofgigant voor de rechtbank, omdat het project in Oeganda en Tanzania schade toebrengt aan mens en milieu. Het is de eerste rechtszaak die gebruikmaakt van een nieuwe wet die Franse multinationale bedrijven juridisch aansprakelijk maakt voor de impact van hun activiteiten wereldwijd. Een eerste zitting staat gepland voor 7 december 2022.

De Franse zorgplicht wet

In 2017 werd in Frankrijk een nieuwe zogenaamde zorgplichtwet goedgekeurd. De wet verplicht Franse bedrijven met meer dan 5.000 werknemers in Frankrijk, of 10.000 werknemers wereldwijd om maatregelen te nemen die voorkomen dat hun activiteiten schade toebrengen aan mens en milieu.

Concreet moeten de bedrijven op wie de wet van toepassing is jaarlijks een plan publiceren waarin mogelijke schendingen van mensenrechten of potentiële schade aan het milieu tijdens hun activiteiten in kaart gebracht worden. Op basis van die risico’s moeten bedrijven voorzorgsmaatregelen formuleren en implementeren over de gehele keten.

In de wet is een meldingsmechanisme voorzien, waarmee bedrijven op hun verplichtingen gewezen kunnen worden. Ook voorziet de wet de mogelijkheid om bedrijven voor de rechter te dagen en een schadevergoeding op te leggen wanneer verplichtingen niet werden nagekomen.

Betogers met spandoek 'Divest from fossil fuels! #stopeacop'

Mensenrechten en klimaat zijn een zaak van iedereen

De kloof tussen het huidige beleid en een samenleving georganiseerd vanuit respect voor mens en milieu blijft groot. De maatschappelijke kost van het beleid wordt steeds zichtbaarder. Terwijl de strijd tegen EACOP in Oeganda en Tanzania opgevoerd wordt, is het voor steeds meer mensen in Europa een uitdaging om het deze winter warm te houden. Ondertussen boeken fossiele bedrijven monsterwinsten. Die situatie is ons niet overkomen, ze is het gevolg van keuzes die onze overheden gemaakt hebben.

Doe mee: maak EACOP onmogelijk

De Stop EACOP-alliantie bouwt een sterke campagne om dit project tegen te houden. En jij kan deelnemen vanop afstand! Zo worden er brieven geschreven naar banken, verzekeraars, makelaars, Total Energies en de president van Oeganda, terwijl Total voor de rechtbank wordt gedaagd in Frankrijk.

Op stopeacop.net vind je petities, brieven en manieren om dit verzet te versterken. Schrijf een brief naar je bank of verzekeraar (een van de recente financiers van Total Energies is BNP Paribas Fortis), onderteken een petitie of steun de rechtszaak tegen Total.

 

twee uitgestoken handen met de tekst erop 'stop eacop', 'stop total'