De kroniek van een aangekondigde vlucht

justitiepaleis

Vlaamse wapens kosten mensenlevens. Met die slogan trokken we in december naar het Justitiepaleis in Brussel om te eisen dat Vlaanderen de export van militaire technologie naar Turkije stopt. Het Turkse leger speelt een controversiële rol in de conflicten in Syrië en Libië.

Al in 2020 wees Vredesactie erop dat de Vlaamse wapenbedrijven ASCO Industries en Sabca meewerken aan de Turkse A400Ms. De A400M is een militair transportvliegtuig geproduceerd door een consortium van Europese bedrijven dat onder andere aan Turkije verkocht wordt. Het Turkse leger gebruikt het vliegtuig om materiaal te vervoeren naar Libië, een duidelijke schending van het VN-wapenembargo. 

De Vlaamse onderdelen gingen niet rechtstreeks naar Turkije, maar werden via het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verscheept naar Spanje waar ze verder geïntegreerd werden. Het is omwille van die tussenstops dat de Vlaamse regering graag beweert dat ze niet weet waar Vlaamse wapens uiteindelijk terecht komen. Maar dat Turkije één van de eindgebruikers is, blijkt eenvoudig uit het eindgebruikerscertificaat (zie afbeelding). Dat er nog steeds militair materiaal naar Turkije vertrekt is het gevolg van een gebrek aan politieke wil om de Vlaamse wapenexport te controleren.

eindgebruikerscertificaat

Ondertussen is het vliegtuig aangekomen in Turkije en onlangs dook ook bewijs op dat het werd ingezet in Libië (zie afbeelding). Een schending van een VN-wapenembargo, met Vlaamse assistentie. Een schending die gemakkelijk te voorkomen was. Het doet opnieuw de vraag rijzen waar de prioriteiten van de regering liggen. Hoe zwaar weegt een wapenembargo ten opzichte van de verkoopcijfers van de militaire industrie?

flighttracker