wapenhandel

Belgische wapenhandel blijft Palestijnse slachtoffers maken

Er is sinds 2009 een Belgisch wapenexportverbod naar Israël. Maar in praktijk zitten nog heel wat gaten in het net, door een lakse uitvoering van de exportwetgeving en een gebrekkige controle en handhaving.

[Lees verder]
Artikel Sampol
Doorvoer van wapens naar Israel: “In the picture” én voor de rechter

Sinds de aanvang van het Israëlische offensief in Gaza heeft Vredesactie getracht de wapenexport en -doorvoer naar Israël zichtbaar te maken, en die ook te laten blokkeren. In onze vorige editie kon u al lezen over ons eerste succes daarbij: het stopzetten van de uitvoer van buskruit door de Waalse overheid, nadat Vredesactie samen met Amnesty International, Ligue des Droits Humains en CNAPD met een proces dreigden. Maar ondertussen boekten we ook verdere successen tegen de doorvoer van wapens naar Israël.

[Lees verder]
Vredesactie wordt geïnterviewd door de VRT aan de Antwerpse haven.
Stad Antwerpen spreekt zich uit over financiering van Russische oorlogskas

België is dé draaischijf van Russisch vloeibaar gas. Dat leverde gasnetbeheerder Fluxys een plaatsje op op de Oekraïnse “Sponsors of War”-lijst. Geconfronteerd met het uitblijven van daadkrachtige actie van de federale overheid en het management van Fluxys nemen lokale besturen nu het voortouw. Zij zijn namelijk de hoofdaandeelhouders van Fluxys. Hun kapitaal wordt ingezet om oorlogsmisdaden te financieren. Met de motie die 25 maart voorlag op de Antwerpse gemeenteraad roepen verschillende lokale fracties de overslag van Russisch gas via België een halt toe. Ook een veertigtal actievoerders van Vredesactie, Extinction Rebellion, Intal en andere bezorgde burgers riepen de gemeenteraad op om de handel met oorlogsmisdadigers te stoppen.

[Lees verder]
Op 25/3 kwamen we met enkele andere organisaties samen op de Grote Markt van Antwerpen naar aanleiding van de gemeenteraad.
Waarin investeren we, de klimaattransitie of de wapenindustrie?

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM) overweegt te investeren in de militaire industrie en droomt zelfs van een ‘strategische defensiepoot’. Dat zou een historische vergissing zijn.

[Lees verder]
Een Belgische F16.
Deze afbeelding toont de ravage na bombardementen in Gaza.
Handleiding klacht neerleggen

Wanneer Vredesactie de Belgische overheid juridisch verantwoordelijk houdt voor illegale wapenhandel of -doorvoer, kan je als bezorgde burger ook helpen. 
Door aangifte te doen bij je lokaal politiekantoor, creëer je meer  draagkracht voor onze aanklacht. 
Maar hoe gaat dat in nu z'n werk? 

We bekijken het even stap per stap.

[Lees verder]
zwart
ONDERZOEK ONTHULT: Van onze fabrieken naar het Syrische slagveld.

Sinds 2016 kreeg de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië een uiterst gewelddadig karakter. Het Turkse leger viseerde zowel militaire als burgerdoelwitten met verschillende militaire operaties en trad daarbij vaak het internationaal humanitair recht met de voeten. Europese overheden en bedrijven zijn betrokken partij: onderzoek van Vredesactie onthult de schaal waarop wapenleveringen dit geweld mogelijk  maken.

[Lees verder]
Een kaart van Europa met wapens die naar Turkije verplaatsen