Protest verjaagt Saoedische wapentrafikant

foto van protest met activisten, douanehuisje met bareel en banners: No Weapons Beyond this Point + Stop de wapentrafiek naar Saoedi-Arabië

Zaterdag daagden een vijftigtal burgerinspecteurs op in de haven van Antwerpen, waar ze vrachtwagens tegenhielden ter inspectie op wapens. Vrachtwagens zonder wapens kregen een vignet: “arms free truck”. Op woensdag werd de Saoedische wapentrafikant “Bahri Yanbu” verwacht in de haven van Antwerpen. Goed nieuws op het einde van de dag: aanhoudend protest in de rechtbank, op straat en in het parlement hebben er toe geleid dat de Bahri Yanbu de haven van Antwerpen overslaat.

ikStopWapenhandel

Strengere regels voor wapenexport. De invloed van de wapenindustrie op het beleid stoppen. Geen militair Europa. Voorrang voor de mensenrechten, niet de winst. Daar gaan we voor.

Wij. Stoppen. Wapenhandel.

Lees meer over ikStopWapenhandel

Een vijftigtal burgerinspecteurs controleerden zaterdag vrachtwagens die de dokken van Katoen Natie opreden op wapens. Daar werd woensdag het Saoedisch schip de Bahri Yanbu verwacht. De Gazet van Antwerpen kopte echter die avond: "vredesactivisten halen slag thuis: schip dat wapens verscheept naar Saoedi-Arabië zal niet aanmeren". Dat nieuws werd op zondag bevestigd door TV Oost.

Dit een overwinning in de strijd tegen de wapenexport naar Saoedi-Arabië. Het protest van de afgelopen weken heeft duidelijk gewerkt. Zowel op straat als in de rechtbank hebben we onze stem laten horen. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië staan protesten en rechtszaken op til.

Protest blijf echter nodig. De Bahri Yanbu mag dan tegengehouden zijn, de wapenexport naar Saoedi-Arabië gaat voort. Totdat alle wapenexport naar Saoedi-Arabië gestopt is, blijven we actie voeren zowel op straat als in de rechtbank.

De haven van Antwerpen is een draaischijf voor de bewapening van de oorlog in Jemen. Uit onderzoek van Knack en Le Soir bleek dat in 2018 en 2019 voor maar liefst 53 ton aan explosieven en munitie opgepikt werden door de Bahri schepen met bestemming Saoedi-Arabië.

De internationale en Belgische wapenexportregels zijn nochtans duidelijk. Wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden voor het begaan van mensenrechtenschendingen. Als de Waalse regering, noch de douane optreden om de wapenexport naar Saoedi Arabië te stoppen, dan kunnen burgers niet anders dan zelf in actie te komen.

De Saoedische geleide coalitie is al sinds 2015 betrokken in de oorlog in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Er vielen al meer dan 100.000 slachtoffers en ruim drie miljoen mensen sloegen op de vlucht sinds de start van de oorlog. Bovendien bedreigt hongersnood, als gevolg van de Saoedische zeeblokkade, de levens van meer dan 17 miljoen mensen. Alle strijdende partijen maken zich schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht.

Wapenhandel voor de rechtbank

Naar aanleiding van de komst van de Bahri Yanbu, hebben de organisaties Vredesactie, CNAPD en Ligue des Droits Humains, met ondersteuning van Amnesty International ook een kortgeding aangespannen tegen de Belgische overheid. De organisaties eisten een stop van zes maanden op alle export naar Saoedi-Arabië. Dat kortgeding werd op vrijdag afgewezen. Vredesactie, CNAPD en Ligue kondigden al aan in beroep te gaan.

In 2019 werden al enkele wapenexportvergunningen vernietigd door de Raad van State omdat de Waalse overheid de risico’s op schendingen van het internationaal humanitair recht niet had afgewogen. Het is nu tijd om een eind te maken aan alle export die naar Saoedi-Arabië gaat. We moeten ervoor zorgen dat deze catastrofe zich nooit meer herhaalt. Overheden moeten hun eigen wapenhandelregels respecteren, desnoods via interventie van rechtbanken.

-----------------------------------------------------------------

Foto’s van de actie verschenen hier.