Wapens voor dictators
Op Eurosatory demonstreren wapenbedrijven de nieuwste militaire snufjes en leggen ze rechtstreekse contacten met hun klanten bij legers en politiediensten van de hele wereld. Ook repressieve regimes, landen die de mensenrechten niet respecteren en landen in oorlog komen op Eurosatory wapens kopen. Op de vorige editie van de beurs in 2016 waren officiële delegaties van onder andere Saoedi-Arabië, Israel en Egypte te gast. Saoedi-Arabië was zelfs een VIP gast, hoewel het zich ook toen al schuldig maakte aan grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen.
Opmerkelijk: ook enkele landen waarop een Europees wapenembargo van kracht is zijn welkom op Eurosatory. China, Rusland en Myanmar waren er in 2016 allemaal. "We geven tegengestelde signalen: enerzijds maakt Europa met zo'n wapenembargo een duidelijk politiek statement tegen die autoritaire regimes, maar anderzijds nodigt de Franse regering hen wel officieel uit op een wapenbeurs. Dat is absurd," zegt Bram Vranken van Vredesactie.
Dat de wapenbedrijven zelf niet wakker liggen van wat er met hun wapens gebeurt mag duidelijk zijn. Onder de 1758 standhouders op Eurosatory zijn een heleboel controversiële bedrijven die berucht zijn voor het leveren van wapens aan repressieve regimes of landen die in oorlog zijn.
Ook Belgische bedrijven hebben boter op het hoofd. De Waalse bedrijven FN Herstal en CMI Defence leveren wapens aan de Saoedie-Arabië. CMI Defence levert voor 4 miljard geschutskoepels aan het Saoedisch regime, één van de grootste wapencontracten in de Belgische geschiedenis. De geschutskoepels gaan eerst naar Canada waar ze ingebouwd worden in pantservoertuigen met als eindbestemming Saoedi Arabië. In filmpjes die onlangs in de Canadese pers uitlekten, is te zien hoe eerder geleverde pantserwagens door het Saoedisch regime gebruikt worden voor het onderdrukken van interne protesten.