Repressieve regimes kopen wapens in Parijs

eurosatory 2018

ikStopWapenhandel

Strengere regels voor wapenexport. De invloed van de wapenindustrie op het beleid stoppen. Geen militair Europa. Voorrang voor de mensenrechten, niet de winst. Daar gaan we voor.

Wij. Stoppen. Wapenhandel.

Lees meer over ikStopWapenhandel

Wapens voor dictators

Op Eurosatory demonstreren wapenbedrijven de nieuwste militaire snufjes en leggen ze rechtstreekse contacten met hun klanten bij legers en politiediensten van de hele wereld. Ook repressieve regimes, landen die de mensenrechten niet respecteren en landen in oorlog komen op Eurosatory wapens kopen. Op de vorige editie van de beurs in 2016 waren officiële delegaties van onder andere Saoedi-Arabië, Israel en Egypte te gast. Saoedi-Arabië was zelfs een VIP gast, hoewel het zich ook toen al schuldig maakte aan grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen.

Opmerkelijk: ook enkele landen waarop een Europees wapenembargo van kracht is zijn welkom op Eurosatory. China, Rusland en Myanmar waren er in 2016 allemaal. "We geven tegengestelde signalen: enerzijds maakt Europa met zo'n wapenembargo een duidelijk politiek statement tegen die autoritaire regimes, maar anderzijds nodigt de Franse regering hen wel officieel uit op een wapenbeurs. Dat is absurd," zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Dat de wapenbedrijven zelf niet wakker liggen van wat er met hun wapens gebeurt mag duidelijk zijn. Onder de 1758 standhouders op Eurosatory zijn een heleboel controversiële bedrijven die berucht zijn voor het leveren van wapens aan repressieve regimes of landen die in oorlog zijn.

Ook Belgische bedrijven hebben boter op het hoofd. De Waalse bedrijven FN Herstal en CMI Defence leveren wapens aan de Saoedie-Arabië. CMI Defence levert voor 4 miljard geschutskoepels aan het Saoedisch regime, één van de grootste wapencontracten in de Belgische geschiedenis. De geschutskoepels gaan eerst naar Canada waar ze ingebouwd worden in pantservoertuigen met als eindbestemming Saoedi Arabië. In filmpjes die onlangs in de Canadese pers uitlekten, is te zien hoe eerder geleverde pantserwagens door het Saoedisch regime gebruikt worden voor het onderdrukken van interne protesten.

actie bloed

Subsidies voor de wapenindustrie?

Eurosatory wordt georganiseerd door de Franse wapenindustrie, met steun van het Franse ministerie van Defensie. Dat is niet de enige officiële steun waarop de industrie kan rekenen. De Europese Commissie stelt op Eurosatory haar nieuwe pakket ondersteuningsmaatregelen voor de wapenindustrie voor. Met het Europees Defensie Fonds zal er de komende tien jaar meer dan 40 miljard euro subsidie naar de wapenindustrie gaan voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens.

Onder druk van de Belgische wapenlobby Agoria wil ook Vlaanderen meestappen in dit subsidiepakket voor militair onderzoek. Minister Muyters zal in de komende weken naar alle verwachtigingen de IWT-richtlijn afschaffen. Die richtlijn sluit momenteel Vlaamse overheidssteun voor militair onderzoek uit. "De bedrijven actief in de wapenindustrie willen dat Vlaanderen mee stapt in een oorlogseconomie die geen antwoord biedt op de veiligheidsuitdagingen waarmee we vandaag geconfronteerd worden. Er is geen enkele garantie dat de wapentechnologie niet in verkeerde handen terecht zal komen," zegt Vranken.

Achtergronddossiers over enkele controversiële wapenbedrijven die op Eurosatory exposeren vind je in deze (franstalige) brochure.

We verwijzen naar de website van Eurosatory voor de lijst met alle exposanten en een lijst met officiële delegaties in 2016.

Meer achtergrondinformatie over de IWT richtlijn in dit dossier.