de situatie aan de grens
De stilte in de media zou het idee kunnen geven dat het ondertussen rustig is aan de buitengrenzen van Europa. Niets is minder waar. Drie videofragmenten schetsen het beeld bij de situatie aan de Europese buitengrenzen.
In een fragment van een reportage van het Amerikaanse PBS Newshour over Libie horen we meteen waarom het zo stil is over de afschuwelijke omstandigheden waarin vluchtelingen zich bevinden. Journalisten krijgen zelden toestemming er te filmen.
Een video van Reuters zoomt in op het sexueel geweld waarmee vluchtelingen te maken krijgen tijdens hun tocht, naar aanleiding van een rapport van de Woman's Refugee Commission dat eind maart gepubliceerd werd.
Een derde fragment toont een reddingsactie op de Middellandse Zee gefilmd door Sea Watch. De video toont hoe er tijdens een ongecoordineerde actie mensen op een boot van de Libische kustwacht proberen te klauteren. Al doende vallen verschillende mensen in het water.
Bram vertelt wat we zien op de Sea Watch video. De EU werkt nauw samen met de Libische kustwacht en maakt daarbij abstractie van de vele mensenrechtenschendingen waar die zich schuldig aan maakt. Zo schuift de grens van Europa in de Middellandse Zee effectief op naar de Libische wateren, waar de kustwacht zoveel mogelijk boten onderschept voor ze internationale wateren bereiken. De EU werkt niet alleen samen met het regime in Libie om haar grensbeleid uit te voeren. Het rapport 'Expanding the Fortress' bracht in kaart dat de EU samenwerkt met 35 landen, waarvan er 17 momenteel een autoritair regime hebben.
Ahmad gaat in op de verschuiving van de operaties op de Middellandse Zee. Van humanitaire missies, bedoeld om zoveel mogelijk mensenlevens te redden, naar militaire missies, bedoeld om mensensmokkelaars te vatten. Hij bespreekt de situatie aan de grenzen op het Europese vasteland, in onder andere Kroatie, Griekenland en Macedonie. Ook daar worden de meest fundamentele rechten van migranten geschonden. Schendingen gaan van het terugsturen van migranten naar de grens, zonder hen de mogelijkheid te geven om asiel aan te vragen tot regelrechte folteringen. Meer info over de omstandigheden langs de Balkan route vind je in dit rapport van Amnesty International (maart 2019).