De Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD), de Ligue des Droits Humains (LDH) en Vredesactie, ondersteund door de Franstalige sectie van Amnesty International België, lanceerden maandag 14 september een nieuwe procedure bij de Raad van State. Het gaat om een annulatieprocedure rond dezelfde vergunningen waarover de Raad van State op 7 augustus 2020 een uitspraak deed. Met deze procedure willen de organisaties niet enkel een tijdelijke schorsing, maar de vernietiging van de vergunningen bekomen.
Ook de twee vergunningen voor John Cockerill met als bestemming de Saudische Koninklijke Garde, waarvoor de Raad van State de schorsingsprocedure in augustus verwierp, zijn dus het voorwerp van de nieuwe procedure. In augustus volgde de Raad van State de redenering van de Waalse overheid dat deze laatste eenheid niets te maken heeft met de oorlog in Jemen. Ze zou voornamelijk ingezet worden om de heilige plaatsen en de Saudische koninklijke familie te beschermen, een functie vergelijkbaar met de Zwitsere wacht van het Vaticaan.
Uit onderzoek van Vredesactie blijkt evenwel een ander verhaal. Deze eenheid wordt ingezet om allerlei vuile karweitjes op te knappen: ze duiken op in verschillende buitengerechtelijke executies, ontvoeringen en folteringen, zowel in Saudi-Arabië als daarbuiten. De Koninklijke Garde blijkt ook betrokken bij de gruwelijke moord op de journalist Khashoggi. Er is dus geen enkele garantie dat deze Koninklijke Garde wél de mensenrechten respecteert.
Bovendien is het ook ongeloofwaardig dat het materiaal in de vergunningen enkel bestemd is voor de Koninklijke Garde. In verhouding bevat de bestelling te veel gepantserde voertuigen voor de Koninklijke Garde alleen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de Koninklijke Garde hier enkel de officiële ontvanger is en het materiaal erna doorspeelt naar andere eenheden, die mogelijks wel betrokken zijn in de slopende oorlog in Jemen. Die oorlog duurt ondertussen al meer dan vijf jaar en wordt door de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld genoemd.
Voor de organisaties is het duidelijk: ook deze exportvergunningen voor John Cockerill zijn in strijd met de Waalse wapenexportregelgeving en moeten bijgevolg ook vernietigd worden. Het is niet alleen tijd om te stoppen met het exporteren van wapens naar landen zoals Saudi-Arabië. Het is tijd om ervoor te zorgen dat de catastrofes en mensenrechtenschendingen waarin het land betrokken is, zich nooit meer herhalen.
Lees ons engelstalig dossier over de Saudi Royal Guard
Sponsored by the Rosa-Luxemburg-Stiftung with funds of the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development of the Federal Republic of Germany. This publication or parts of it can be used by others for free as long as they provide a proper reference to the original publication.