War in Yemen, Made in Europe - infographic & online actiedag

oorlog in Jemen, gemaakt in Europa, met europese landkaart en de verschillende wapens die in Europa geproduceerd worden die richting Jemen gaan.

Op 25 maart duurt de oorlog in Jemen vijf jaar. Vandaag lanceren we een infographic die de impact zichtbaar maakt van de Europese wapenhandel op de oorlog in Jemen en toont hoe we ons tegen wapenhandel kunnen verzetten.

De oorlog heeft volgens de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld veroorzaakt: er vielen al meer dan 100.000 slachtoffers. De Saudische zeeblokkade bedreigt meer dan 17 miljoen mensen met de hongerdood. 

Deze oorlog is gemaakt in Europa. Europese wapenbedrijven bewapenen de Saudische coalitie en maken zo winst op kap van oorlog en leed. Nochtans zijn Europese criteria duidelijk: wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden in een conflict of het begaan van mensenrechtenschendingen. 

Het is tijd dat overheden hun eigen exportregels beginnen respecteren, zoals het arrest van de Raad van State even geleden nog duidelijk maakte. We roepen op tot een Europees wapenembargo tegen alle leden van de Saudische coalitie. 

Stop de wapenhandel naar Saudi-Arabië. Doe mee met de online Europese actiedag op 25 maart!

Door de maatregelen om het corona-virus in te dijken moeten we onze actiedag op 25 maart annuleren. Maar we laten de vijfde verjaardag van de oorlog in Jemen niet onopgemerkt voorbijgaan.

Dus verhuizen we naar het internet.  Samen met verschillende actiegroepen over heel Europa organiseren we een digitale actiedag! Zo laten we deze trieste vijfde verjaardag van de oorlog in Jemen niet zomaar passeren. 

Doe mee op 25 maart! 

  • Deel onze infographic op Facebook, Instagram en Twitter en laat al je vrienden weten hoe Europese wapenhandel de oorlog in Jemen gaande houdt.

  • Doe mee met de foto-actie! Neem een foto van jezelf met een papier waarop staat “Belgium #StopArmingSaudi”. 

    • Deel de foto en waarom je deelneemt op sociale media. 

      • Je kan de hele dag je foto posten. Maar als het lukt, post de foto om 12u 's middags. Dan posten alle verschillende organisaties over heel Europa en proberen we de post trending te maken. 

    • Vergeet de hashtags niet!

  • Verspreid de boodschap op sociale media tijdens de actiedag door de hashtags #StopArmingSaudi en #WarInYemen #MadeInEurope te gebruiken.